wtorek, 27 marca 2012

Kosmetyki z wełny


Piękna skóra, włosy są oznaką witalności i zdrowia. Wełna znalazła zastosowanie w kosmetologii.
Lanolina, produkt uboczny otrzymywany przy oczyszczaniu wełny owczej. Nazwa pochodzi od łacińskiego słowa "lano", co oznacza wełna. Jest surowcem, który od niepamiętnych czasów stosowany był do pielęgnacji skóry. Miesza się ją praktycznie z większością surowców stosowanych w kosmetykach i środkach farmaceutycznych, takich, jak oleje, woski, tłuszcze, węglowodory parafinowe, przez co ułatwia ich wprowadzenie do różnych receptur. Doskonale wchłania się w skórę, uzupełnia jej barierę lipidową i hamuje utratę wody, dzięki czemu działa zmiękczająco i nawilżająco. Powoduje gładkość i zmniejszenie szorstkości skóry. Stosowana jako środek oczyszczający, wygładzający, natłuszczający, uelastyczniający skórę. W farmacji lanolina znalazła zastosowania do produkcji różnego rodzaju maści. Również sama lanolina bardzo dobrze wchłania się przez skórę. Wadą tego tłuszczu jako podłoża do maści może być jego charakterystyczny zapach, który dla niektórych osób nie jest zbyt miły. Można go jednak zamaskować poprzez dodatek niewielkich ilości olejków eterycznych.   

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz